Ayıplı araç davası hangi mahkemede açılır?
Uygulanabilir yasal düzenlemeler çerçevesinde, bir alacağın iadesi ve ayıplı malın iadesi kapsamında asliye hukuk ve ticaret mahkemelerinde yargılama yapılabilmesi için arabulucu atanması şarttır.
Ayıplı mal şikayeti nereye yapılır?
ALO 175. Bakanlığımız bünyesinde kurulan “Alo 175 Tüketici Danışma Hattı”, tüketicilerimizin sorunlarına çözüm sunulduğu ve tüketici uyuşmazlıklarının çözümü için başvurmaları gereken yetkili mercilere yönlendirildiği bir “çağrı merkezi” görevi görmektedir.
Ayıplı mal davası kime karşı açılır?
Tüketici ayrıca, ücretsiz onarım veya ürünün ayıpsız bir ürünle değiştirilmesi hakkını üretici veya ithalatçıya karşı da ileri sürebilir. Satıcı, üretici ve ithalatçı bu hakların yerine getirilmesinden birlikte sorumludur.
Ayıplı mal aldığımızda neler yapmalıyız?
Ürün ayıplı ise tüketiciler, iade, ayıpsız bir ürünle değiştirme, ayıp oranında fiyat indirimi ve ürünün ücretsiz onarımını isteme hakkına sahiptir. Tüketici dilediği hakkı kullanmakta serbesttir. Satıcı tüketicinin isteğine uymak zorundadır.
Aldığım araç ayıplı çıktı ne yapmalıyım?
Araçta bir kusur çok sonra fark edilirse, derhal satıcıyla irtibata geçilmelidir. -Satıcının hileyle gizlediği ve ağır ihmalden sorumlu olduğu bir kusur varsa, derhal şikayette bulunulmalıdır. -Satıcının herhangi bir şeyi kasten gizlediğine dair bir kanıt yoksa veya ağır ihmale dayanmayan bir durum varsa, satıcıya karşı itiraz edilemez.
Ayıplı araç ihtarname zorunlu mu?
Yargıtay 13 sayılı kararında bu durumu şu şekilde açıklamıştır: “Alıcı, teslim aldığı malı, olağan ticari faaliyetin gereği olarak en kısa sürede incelemek ve satıcının sorumluluğunu gerektiren bir ayıbı tespit ederse durumu derhal (makul bir süre içinde) satıcıya bildirmekle yükümlüdür.
Malın ayıplı olduğu kaç gün içinde ihbar edilir?
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 23/1-c maddesine göre; teslim anında malın ayıplı olduğu açıkça belli ise alıcı, durumu iki gün içinde satıcıya bildirmek zorundadır.
Malın ayıplı olduğu nasıl tespit edilir?
Öncelikle ürünün etiketleri, ambalajı, reklamları ve kullanım kılavuzları incelenerek ürünün orada belirtilen özelliklere sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ürün bu özelliklere uymuyorsa veya reklamlarda ve duyurularda verilen bilgilerle uyuşmuyorsa ürün arızalı kabul edilir.
Tüketici mahkemesi masraflarını kim öder?
Tüketiciler, Ücretler Kanunu uyarınca yasal ücretlerden muaf tutulsalar da, masrafların önceden ödenmesi ve delillerin önceden ödenmesi gibi yasal masraflar yine de tüketici tarafından karşılanmalıdır.
2 el araba satışlarında cayma süresi ne kadardır?
Tüketici, malın teslim tarihinden itibaren otuz gün içinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Bu durumda tüketici, iade, ürünü ayıpsız bir ürünle değiştirme veya ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarım talep etme gibi sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.
2 el araba aldıktan sonra iade edilir mi?
Aracınızı iade edebilmeniz için; noter satışının üzerinden 7 günden az süre geçmiş olması ve 500 km’den fazla yol kat edilmemiş olması gerekmektedir. Aracın satış tarihinden sonra herhangi bir kazaya karışmamış olması gerekmektedir.
Ayıplı araç satmanın cezası nedir?
Yargıtay bu konuda emsal kararlar alıyor ve bu suçu işleyen kişiler Ağır Ceza Mahkemelerinde yargılanıyor, 3 yıldan 10 yıla kadar hapis ve 5 güne kadar para cezasına çarptırılıyorlar.
Aldığımız ürün kusurlu çıkarsa ne yapmalıyız?
Satıcının ayıplı mal ile ilgili seçimlik haklarınızı kullanmanıza izin vermemesi halinde, satın aldığınız malın değerine bağlı olarak tüketici hakem heyetine veya tüketici mahkemesine başvurma seçeneğiniz bulunmaktadır.
Ayıplı malda zamanaşımı süresi ne kadardır?
Diğer kanunlarda veya sözleşmede daha uzun bir süre öngörülmediği takdirde, maldaki ayıplardan doğan sorumluluk için zamanaşımı süresi, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa dahi, malın tüketiciye tesliminden itibaren iki yıldır.
Ayıplı mal satanı nereye şikayet edebilirim?
– Başvurular, tüketicinin işyerinin bulunduğu yerdeki veya tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı satıcının işyerinin bulunduğu yerdeki uyuşmazlık çözüm merciine yapılmalıdır.
Ayıplı aracın iadesi nasıl yapılır?
Arızalı araç bilgi verilmeden teslim alınırsa, bir uyarı ve rapor düzenlenmelidir. Bu süreye iptal süresi de denir. Teslimat tarihinden itibaren otuz gün içinde satıcıya bir hatırlatma gönderilmelidir. Uyarı zamanında düzenlenmelidir.
Araç değer kaybı davası hangi mahkemede açılır?
Sigorta şirketlerine karşı araç değer kaybı davalarını dinlemekle görevli mahkemeler asliye ticaret mahkemeleridir. Yetkili mahkeme, kazanın olduğu yerdeki mahkeme, davalının ikametgahındaki mahkeme veya mağdurun ikametgahındaki mahkemedir.
Ayıplı mal davası nasıl açılır?
Arızalı mal nedeniyle tazminat davası açmak için davacının ikametgahının bulunduğu yerdeki mahkemeye başvurması gerekir. Bu gibi durumlarda tüketici mahkemesi yetkilidir. Başvuranın tüzel veya gerçek kişi olması, başvurunun esaslarını ve başvurulacak mahkemeyi değiştirmez.
Ayıplı araç satmanın cezası nedir?
Yargıtay bu konuda emsal kararlar alıyor ve bu suçu işleyen kişiler Ağır Ceza Mahkemelerinde yargılanıyor, 3 yıldan 10 yıla kadar hapis ve 5 güne kadar para cezasına çarptırılıyorlar.
Kaynak: morbi.com.tr