Madenlerde Devlet hakkı yüzde kaç?
Çukur başına satış tutarı, çukurdan çıkarılan mineralin fiyatıdır. Grup I (a) madenlerinde, çukur satış tutarı, boyutlandırılmış ve/veya yıkanmış halde satılan madenin fiyatıdır. Devletin çıkarılan mineralleri alma hakkı, Grup I (a) madenlerinde çukur satış tutarının %4’üdür.
Madenlerde Devlet hakkı nasıl ödenir?
Devlet hakkı, madenin başlangıcında madenden çıkarılan mineralin fiyatından hesaplanan tutar üzerinden ödenir. Ancak bazı mineraller madencilik sırasında ham haliyle satılamadığından (run-of-mine), açık ocak satış fiyatı oluşmaz.
Altın madeni çıkarmada Devlet payı ne kadardır?
Bu değişken, çıkarılan metalin ons başına fiyatına (altın ve gümüş için) göre belirlenir. Örneğin, çıkarılan altının ons başına fiyatı 800 dolardan azsa, hükümetin hakkı %1’dir. 2.101 dolardan fazlaysa, hükümetin hakkı %15’tir. 10 dolardan azsa, hükümet %1 alır.
Maden hakkı nedir?
Maden hakları: (Değişik: -7164/5 md.) Maden arama ve keşfi, kanıtlanmış rezervlerin geliştirilmesi ve işletilmesine ilişkin izinler ve maden yataklarının aranmasına yardımcı olanlar için mali imkânlar.
Altın için devlet hakkı oranı nedir?
17.) Altın ve gümüş çıkarılan maden sahalarında zenginleştirme/konsantre etme işlemleriyle konsantre cevher çıkarılması ve satışı halinde devlet hakkı, altın madenleri için en az %11, gümüş madenleri için en az %7 üzerinden hesaplanır.
Devlet hakkı ödemeleri ne zaman yapılacak?
d) VI. Grup madenlerinden %4 oranında çıkarma yapılır. Devlet hakları ve özel yönetim payı, her yılın Haziran ayının son günü çalışma süresinin sonuna kadar lisans sahibi tarafından ödenir.
Altın arama ruhsatı kaç TL?
Cevap: 1466,40 TL başvuru ücreti yatırılmalıdır. Soru: Arama ruhsatı/sertifikası başvuru ücreti nereye ödenir? Cevap: Arama ruhsatı/sertifikası başvuru ücreti, genel müdürlüğümüzdeki vergi dairesine veya banka şubesine ödenecektir.
Hangi gruptaki Madenler maden Bölgesi ilan edilemez?
Grup I (a) madenleri, İl Özel İdaresi tarafından ihale yoluyla lisanslandırılır. İhale, İl Özel İdaresi’ni düzenleyen mevzuata uygun olarak gerçekleştirilir. Bu madenlerin ihale bedeli, İl Özel İdareleri hesabına ödenir. Özel mülkiyete ait Grup I (a) maden alanları ihale edilemez.
Hangi maden Devlet hakkı açısından herhangi bir özel indirimden istifade edemez?
Yeraltı üretiminde devlet tarafından ödenmesi gereken hakkın %50’si tahsil edilmeyecektir. Altın, gümüş ve platin madenleri bu madde ile tanınan özel indirimlerden yararlanamaz.
Bulunan altının devlet yüzde kaçını veriyor?
Bulunan definenin değeri Maliye ve Hazine Bakanlığı tarafından geçerli para olarak belirlenir. Define devlet hazinesine ait arazide bulunursa, yüzde elli define avcısına gider; özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunursa, define avcısı yüzde kırk, arazi sahibi yüzde on alır.
Arazimde maden çıkarsa ne olur?
Keşfedilen mineralin çıkarılması o ülkenin ekonomisi için o dönemde gerekli ise, maden üreticisi, yüzey arazisi/sahasının sahibiyle güncel değerler üzerinden dostane bir anlaşma yaparak araziyi satın alabilir. Anlaşmazlık halinde, arazi kamu yararına kamulaştırılabilir.
1 ton altın madeninden ne kadar altın çıkar?
2.000 200 metreden 2.000 300 metreye kadar çıkarılan 1 ton cevherden 8 gram altın ve 180 gram gümüş çıkarılıyor. Yaklaştıkça Gümüştaş Madencilik’in geçmişine iniyor: – Gümüştaş Madencilik’i 2005 yılında kurduk.
Madenlerin hangilerinden devlet hakkı alınma zorunluluğu yoktur?
Madenlerden altın, gümüş ve platin için devlet haklarının %40’ının alınmadığı belirtiliyor. Madenlerin devlet ormanlarıyla çakışması ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verdiği izin beş hektarı geçmiyorsa, ağaçlandırma ücreti dışında bu alan için ek ücret alınmıyor.
Altın arama ruhsatı nasıl alınır?
Hazine avı izni: Yerel yönetim, hazine avının yapılacağı yerin hazine aramanın tehlikeli olup olmadığını kontrol etmek için en yakın müze müdürlüğüne başvurur. Müze müdürlüğü hazine avını uygun görürse, hazine avı izni verilir. Bu lisans bir yıllığına verilir.
Altın arama ruhsatını kim verir?
Define avcılığı, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 50. maddesi ve buna göre çıkarılan Define Avcılığı Yönetmeliği uyarınca izinlidir. Define avcılığına çıkmak isteyen herkes, define aramak istediği yerin müze müdürlüğüne dilekçe vererek başvuruda bulunmalıdır.
Madenlerden yüzde kaç oranında zekat verilir?
/ Toprak ürünleri: Sulama, gübreleme gibi toprak ürünlerinde masraf varsa 1/20 verilir. Üründe masraf yoksa 1/10 oranı uygulanır. / Madenler: Madenlerden ödenecek zekât oranı 1/5’tir.
Madencilikte 7 madde izinleri nelerdir?
İlgili izinler kesinleşmeden üretim faaliyetinin yapılması mümkün değildir. Madde 7 izinleri olarak bilinen izinler; Çevresel Etki Değerlendirmesi Kararı (ÇED), Arazi İzni (orman, mera, hazine, özel arazi) ve Gayri Sıhhi İşletme İzni (GSM)’nden oluşmaktadır.
Hangi maden Devlet hakkı açısından herhangi bir özel indirimden istifade edemez?
Yeraltı üretiminde devlet tarafından ödenmesi gereken hakkın %50’si tahsil edilmeyecektir. Altın, gümüş ve platin madenleri bu madde ile tanınan özel indirimlerden yararlanamaz.
Maden arama ruhsatı kaç para?
Cevap: 1466,40 TL başvuru ücreti yatırılmalıdır. Soru: Arama ruhsatı/sertifikası başvuru ücreti nereye ödenir? Cevap: Arama ruhsatı/sertifikası başvuru ücreti, genel müdürlüğümüzdeki vergi dairesine veya banka şubesine ödenecektir.
Kaynak: havalandirmafani.com.tr